UV-Fashions maakt gebruik van cookies om je bezoek aangenaam te maken. Omdat je gebruik maakt van onze diensten, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met ons gebruik van cookies. - Lees meer. - Sluit dit bericht.

UV-bescherming; hoe werkt het?

Ik beschouw de zon als mijn vriend. En net als mijn andere vrienden, behandel ik de zon met respect en vind ik dat ik moet weten hoe ik met hem om moet gaan. Iedere vriend heeft namelijk een mindere kant en je moet leren hoe je daarmee om moet gaan.

Ook de zon heeft een mindere kant in de vorm van UV-stralen die schadelijk zijn voor je huid als ze in grote mate worden opgenomen. Een te intense vriendschap met de zon kan daarom leiden tot verbranding, huidveroudering en huidziektes. Maar moeten we daarom de zon gaan vermijden? Moeten we als een vampier gaan leven? Nee. Onze vrienden verbannen we toch ook niet uit ons leven als hun slechte kant komt bovendrijven? In plaats daarvan leren we hoe we met hun slechte kant om moeten gaan.

Daarom moeten we ook leren hoe we met de zon om moeten gaan en moeten we meer leren over UV-bescherming. Dat is de reden waarom ik dit blog geschreven heb, waarin ik antwoord geef op de volgende vragen:

 1. Wat is de optimale UV-bescherming?
 2. Wat zijn de voordelen van UV-kleding?
 3. Hoe werkt UV-beschermende kleding?
 4. Welke mensen hebben extra UV-bescherming nodig?

 

1: Wat is de optimale UV-bescherming?

De optimale UV-bescherming krijg je alleen als je UV-kleding als basis gebruikt en je onbedekte delen daarnaast insmeert met zonnebrandcrème. Voor een optimale UV-bescherming is het nodig dat zowel je hoofd, gezicht, ogen, huid, handen en voeten beschermd zijn.

 • Bescherm je hoofd en gezicht met een goede hoed of pet

Als we denken aan UV-bescherming dan denken we vooral aan een UV-shirt. We vergeten dat ons hoofd en gezicht het meest onbedekt wordt blootgesteld aan de zon. Via lichaamsdelen zoals de nek, het gezicht en het hoofd ontstaat het vaakst huidkanker volgens dermatologen. We vergeten vaak de UV-bescherming voor het hoofd. Goed oplettende  ouders denken vaak wel aan een UV-zonnehoedje voor baby’s, maar laten hun eigen hoofd vaak onbeschermd. Terwijl een UV-zonnehoed voor dames en een UV-zonnehoed voor heren eigenlijk de basis is voor een optimale UV-bescherming. 

uv heren hoed

 • Bescherm je ogen met een UV-bril

We weten inmiddels dat UV-stralen schadelijk kunnen zijn voor de huid, maar wat veel mensen nog vergeten, is dat UV-stralen ook schade kunnen veroorzaken aan de ogen. Blootstelling aan overmatige UV-straling kan bijvoorbeeld leiden tot staar en andere netvliesaandoeningen. Zorg er daarom voor dat je een UV-zonnebril van hoge kwaliteit aanschaft. Let bijvoorbeeld op dat de zonnebril 100% UV-bescherming (of UV400) geeft wat vaak op een sticker staat, de bril een CE-markering (CE 3 of 4) heeft en de UV-brillenglazen groot genoeg zijn om je ogen geheel af te schermen, zowel van de boven-onder- en zijkant.

 • Draag een UV-shirt

Oh voel ik dat ik ga verbranden? Dan trek ik gewoon een T-shirt aan’ dacht ik altijd. Ik was vervolgens zwaar verbaasd toen ik later bij het douchen merkte dat ik toch verbrand was. Hoe kon dit toch? Nou, inmiddels ben ik erachter. Een normaal T-shirt geeft ons onvoldoende UV-bescherming in de felle zon. We kunnen namelijk gewoon door onze T-shirts heen verbranden!

Ter vergelijking: een droog, wit katoenen T-shirt biedt een bescherming tussen SPF 8 en SPF 12, terwijl een UV-shirt een bescherming biedt van SPF 50+! Daarnaast biedt een gewoon T-shirt nog minder bescherming tegen schadelijke UVA-stralen, Een UV-shirt houdt daarentegen 98% van ALLE UV-stralen tegen! Daarom vinden wij dat iedereen in Nederland tenminste 1 speciaal shirt nodig heeft voor op het strand. Vervang dus je gewone T-shirt door een UV-shirt voor een optimale UV-bescherming!

UV Shirt

 • Bescherm je benen met een UV-broek en shorts

We willen allemaal bruine benen, vooral vrouwen, maar ook onze benen moeten we beschermen tegen onze vriend de zon. Een gewone broek of jurkje is niet genoeg. Voor een optimale UV-bescherming heb je een UV-broek of UV-shorts nodig. Natuurlijk hebben we ook diverse trendy UV-strandjurkjes. Yes ladies, we’ve got ya covered.

UV-zwemshirt vrouwen

 • Bescherm je handen en voeten

Handen en voeten zijn vaak een ondergeschoven kindje met het insmeren. Terwijl ik me nog goed de keren kan herinneren dat mijn handen en voeten verbrand waren. Vaak weer zo’n rare rode vlek op mijn hand. Erg irritant want het is moeilijk om de zon te vermijden met je handen. UV-handschoenen bieden uitkomst om te beschermen tegen UV-stralen. Ook het verbranden van je voeten is irritant. Het aantrekken van sokken lijkt dan meer op het aantrekken van schuurpapier. UV-waterschoenen zijn een goede manier om verbranding te voorkomen.

 • Smeer onbedekte delen goed in met de juiste zonnebrandcrème

Natuurlijk kunnen we niet altijd alle lichaamsdelen beschermen tegen de zon en willen we niet allemaal een (UV-beschermende) boerka dragen. Daarom raden we aan om onbeschermde delen in te smeren met een zonnebrandcrème met minimaal factor 30. Wil je meer weten over zonnebrandcrème en wat de beste factor en crème voor jouw huid is? Lees dan mijn andere blog over zonnebrand smeren.

Uv bescherming zonnebrand

2: Wat zijn de voordelen van UV-kleding?

De voordelen van UV-kleding op een rijtje:

 • Biedt constante bescherming tegen de zon
 • Beschermt zowel tegen UVA- al UVB-stralen
 • Verliest zijn werking niet
 • Heeft een beschermingsfactor van 50+
 • Ademt en isoleert waardoor je lekker koel blijft in de zon

Daar kan zonnebrand smeren niet tegenop. Daarnaast beschermt zonnebrandcrème vooral tegen UVB-stralen en niet (genoeg) tegen UVA-stralen. UV-beschermende kleding beschermt daarentegen zowel tegen UVA als UVB.

3: Hoe werkt UV-kleding?

Kledingstukken zijn gemaakt van vezels zoals katoen, nylon of polyester. Van zichzelf hebben deze vezels een natuurlijke UV-bescherming (houden UV-stralen tegen). Maar hoe dichter deze stoffen geweven worden, hoe beter het UV-stralen tegenhoudt. Zo zijn diverse stoffen zo dicht mogelijk geweven en uitvoerig getest op de blootstelling van UV-stralen. En dat niet alleen: ze moeten ook licht zijn, ademen, rekbaar zijn, waterproof zijn en snel drogen. Het water heeft geen invloed op de UV-werende stoffen. De UV-werende stoffen van UV-Fashions zitten lekker én zien er daarnaast nog trendy uit! Zo ben je stylish en beschermd tegen UV-stralen!

UV kleding bescherming 

4: Wie hebben extra UV-bescherming nodig?

Mensen die extra UV-bescherming nodig hebben zijn:

 • Kinderen tot 16 jaar
 • Mensen met een lichte huidtype
 • Mensen met zonneallergie
 • Mensen met huidaandoeningen zoals:
  • Vitiligo
  • Lupus
  • Huidkanker
  • Psoriasis
  • Mensen die geneesmiddelen slikken die zorgen voor een overgevoelige reactie van de huid op de zon
  • Chemotherapie patiënten

Voor deze groep mensen is het extra belangrijk om UV-beschermende kleding te dragen en te kiezen voor een optimale UV-bescherming.

Ik hoop dat je na het lezen van mijn blog iets wijzer bent geworden over de gevolgen van de zon. Wil je meer lezen over zonnen? Lees hier verder over:

Door informatie te delen via mijn blogs hoop ik dat iedereen kan genieten van een langdurige vriendschap met de zon.

 

 

Terug naar boven