UV straling; wat is het en wat kun je ertegen doen?

UV-straling; er bestaat nogal wat verwarring over. Wat is het precies? En moet jij je er zorgen om maken? In dit blog zullen we even kort en krachtig uitleg geven en antwoord geven op de meest gestelde vragen:

 

  1. Wat is UV-straling?
  2. Wat is het verschil tussen UVA, UVB en UVC?
  3. Hoeveel UV-straling is er vandaag in Nederland?
  4. Hoe zit het met UV-straling en de zonnebank?
  5. Hoe kun je je het beste beschermen tegen UV-straling?
  6. Wie moeten extra voorzichtig omgaan met UV-straling?

 

 

 1.     Wat is UV-straling? 

 

UV-straling is de onzichtbare straling van de zon. Het zijn de stralen die verbranding, huidveroudering en huidziektes kunnen veroorzaken bij overmatige blootstelling aan de zon. De verbranding wordt niet veroorzaakt door de voelbare warmte van de zon, maar door de onzichtbare straling. Daarom verbrand je niet alleen in de zomervakantie bij 35 graden Celsius, maar ook op wintersport bij -15 graden Celsius.

UV staat voor UltraViolette straling. Het is elektromagnetische straling die we net niet met het menselijk oog kunnen zien. De betekenis is letterlijk: voorbij het violet, wat een verwijzing is naar de golflengte van de straling. Een overmaat aan ultraviolette straling is schadelijk voor de huid. UV-straling bestaat uit drie verschillende soorten straling: UVA-stralen, UVB-stralen en UVC-stralen.

 

 

 2.     Wat is het verschil tussen UVA, UVB en UVC?

 

UVA-straling

UVA-stralen dringen diep tot de huid door en zijn verantwoordelijk voor de veroudering van de huid. De A in UVA staat dan ook voor Aging. Bij overmatige blootstelling kan UVA melanoom veroorzaken; de dodelijkste vorm van huidkanker. UVA-straling gaat door glas, wolken en normale kleding. Mensen en vooral kinderen, die nog tere huidjes hebben, zijn dus niet beschermd als ze buiten alleen een T-shirt aanhebben.

De meeste zonnebrandcrèmes beschermen ook niet of niet volledig tegen UVA-stralen, maar wel tegen UVB-stralen. De UVA-keurmerk op een flesje zonnebrandcrème houdt alleen in dat het minimaal voor een derde van de factor tegen UVA beschermd. UV-beschermende kleding houdt wel UVA- EN UVB-stralen tegen. UVA-stralen hebben geen direct zichtbaar effect op de huid zoals UVB-stralen. Zo kan het makkelijk gebeuren dat je overmatig aan UVA-stralen wordt blootgesteld zonder dat je het in de gaten hebt.

 

UVB-straling

UVB-straling is de bekendste soort UV-straling. Het zijn de stralen die verantwoordelijk zijn voor het bruin en rood kleuren van de huid. Ook UVB-stralen kunnen huidkanker veroorzaken, al zijn het wel diverse andere, minder agressieve vormen van huidkanker dan melanoom. Zonnebrandcrèmes bevatten stoffen die beschermen tegen UVB-stralen en ook UV-werende kleding beschermt tegen UVB-stralen.

 

UVC-straling

UVC-straling is dodelijk voor ons maar wordt gelukkig volledig door de atmosfeer tegengehouden en heeft dus geen invloed op onze huid. Zie afbeelding hieronder:

 

 

 3.     Hoeveel UV-straling is er vandaag in Nederland? 

 

Als je de verwachte UV-straling van vandaag of deze week wilt weten, dan kun je dat bij diverse sites en weerinstituten checken zoals bij het KNMI, weeronline en buienradar. De hoeveelheid UV-straling wordt uitgedrukt in zonkracht en daar is een UV-index van gemaakt. In Nederland kan de zonkracht variëren van 1 (zeer weinig) tot 8 (de maximale UV-zonlicht).

 

 4.     Hoe zit het met UV-straling en de zonnebank? 

 

Als je onder de zonnebank gaat, wordt jouw huid in korte tijd blootgesteld aan een grote dosis UV-straling. Het risico op huidkanker is daarom groter dan onder de gewone zon. Zonnebanken stralen daarnaast vooral UVA en een heel klein beetje of zelfs geen UVB. Je zult dus niet heel snel verbranden maar de stralen dringen dieper de huid in en zorgen voor huidveroudering en verhogen het risico op huidziektes.

 

 

 5.     Hoe kun je je het beste beschermen tegen UV-straling? 

 

UV-straling is de meest vermijdbare hoofdoorzaak van alle vormen van huidkanker. De beste manier om je tegen UV-straling te beschermen is om uit de felle zon te blijven en UV-beschermende kleding te dragen als je de felle zon in gaat. Een gewoon droog wit T-shirt beschermt je maar met een factor tussen de 5 en 15, terwijl de UV-beschermende kleding van UV-Fashions je beschermt met een factor van 50+. Andere minder goede UV-kleding kan je huid met een factor van 30 beschermen. Je kunt ook je eigen kleren een beschermingsfactor van 50+ geven door gebruik te maken van de wasmiddeltoevoeging UV wash.

Verder raden we aan om een goede UV-zonnebril en een goed beschermende hoed, pet of zonneklep aan te schaffen van betrouwbare topmerken zoals Dorfman PacificRigon Headwear of Scala. Het is daarnaast ook belangrijk om je met betrouwbare, goed werkende zonnebrandcrème in te smeren. Wil je weten welke zonnebrandcrème en welke factor je nodig hebt? Lees dan ons blog met tips over zonnebrand smeren.

 

 

 6.     Wie moeten extra voorzichtig omgaan met UV-straling? 

 

Vooral kinderen tot 16 jaar zijn extra gevoelig voor UV-straling. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die op jonge leeftijd veel verbranden op latere leeftijd een verhoogd risico hebben op huidkanker. Daarnaast is het gebleken dat huidkanker hoofdzakelijk mensen treft met een licht huidtype. Heb je een lichte huidtype en ga je vaak de zon in?

  • Draag dan UV-kleding;
  • Smeer je goed en regelmatig in;
  • Controleer regelmatig de huid op opvallende en anderskleurige vlekken en knobbels;
  • Raadpleeg bij twijfel je huisarts.

Andere mensen die moeten opletten voor UV-straling zijn chemotherapie patiënten, mensen met zonneallergie, huidziektes en mensen die bepaalde medicijnen slikken. Wil je meer lezen over UV-bescherming? Lees hier mijn andere blog.