De zonkracht in Nederland & feiten uit het Nationale Zonrapport 2022
Zonkracht: er wordt steeds meer over bekend, maar veel Nederlanders kijken nog niet naar de hoogte van de zonkracht voordat ze naar buiten gaan, terwijl deze nog steeds in grote mate toeneemt en de zonkracht bepaalt hoe groot de kans op verbranding door de zon is. In dit artikel worden je meest prangende zonvragen beantwoord en vind je feiten uit het Nationale Zonrapport 2022 uitgevoerd in opdracht van UV-Fashions over het zongedrag van Nederlanders. Word zonbewust!
Download via onderstaande knop het hele Nationale Zonrapport 2022
Conclusies zonrapport 2022
Wist u dat?
Ruim de helft weet niet dat het na aanbrengen een half uur duurt voordat een zonnebrandcrème goed beschermt
- 92,1% weet dat de sterkte van de zon wordt aangegeven met een uv-index cijfer.
- 75,5% weet dat de hoogte van de temperatuur niets zegt over de kans dat je verbrandt.
- 71,2% weet dat uva-straling ook achter glas invloed kan hebben op de huid.
- 43,2% weet dat het een half uur duurt voordat een zonnebrandcrème goed beschermt.
- 36% weet dat wolken 80% van de uv-straling doorlaten.
- 86% weet dat er al sprake is van een zonverbranding als de huid lichtrood kleurt.
Wist u dat?
Maar de helft weet dat het bruin worden van de huid door de zon schadelijk is- 66% weet dat huidkanker de meest voorkomende kankersoort is in Nederland.
- 52% is er van de op de hoogte dat bruin worden van de huid door de zon schadelijk is.
- 47% weet dat je huid littekens diep in de huid aanmaakt bij elke keer dat je verbrandt.
- 43% weet dat kinderen die voor hun 18e levensjaar verbanden twee keer zoveel kans hebben om in de toekomst huidkanker te ontwikkelen.
Wat is zonkracht?
Volgens Arjan van Dijk, wetenschappelijk onderzoeker bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dient het begrip zonkracht als volgt te worden gedefinieerd: “De zonkracht zegt hoeveel UV-dosis je per uur kunt oplopen als je helemaal vrij in de zon gaat staan, uitgedrukt in “zonne-eenheden”. Iemand met een lichte huid krijgt gemiddeld zonnebrand bij een UV-dosis van 2 zonne-eenheden en moet dus eigenlijk niet verder gaan dan 1 zonne-eenheid. Bij zonkracht 6 loop je die op in 10 minuten. Iemand met een getint vel kan tweemaal zo lang in de zon blijven en iemand met een donker vel wel viermaal langer.”
De zonkracht geeft aan hoeveel uv-straling er in de stralen zon zit die de aarde bereiken. De UV-index wordt gewaardeerd met een getal, waarbij de 1 een heel lage zonkracht voorstelt, terwijl je aan de evenaar rustig zonkracht 15 kan hebben. De kans op een extreem hoge zonkracht is groot in de zomer. Bij een hogere zonkracht verbrandt de huid veel sneller dan bij een lage zonkracht. Afhankelijk van je huidtype kun je al in minder dan tien minuten verbranden bij een hoge zonkracht. Zie ook de uitleg en het schema van het KNMI.
Waar kan ik de zonkracht zien?
82 procent van de Nederlanders checkt nooit de zonkracht voor het zonnen. Dit bleek uit het Nationale Zonrapport 2022 een onderzoek door PanelWizard dat is uitgevoerd in opdracht van UV-Fashions onder ruim 1.000 Nederlanders. UV-Fashions is voorloper en initiatiefnemer op het gebied van zonbescherming en heeft daarom het zonrapport tot stand laten komen. UV-Fashions vindt het belangrijk om op allerlei manieren betrokken te zijn bij het (preventief) beschermen tegen UV-straling en daarmee ook tegen huidkanker. Daarom is UV-Fashions zakenvriend van het KWF Kankerfonds en geeft het bedrijf een vast bedrag aan dit fonds.
Het is belangrijk om de zonkracht te bekijken voor je de deur uit gaat. De zonkracht check je eenvoudig bij de experts van het KNMI of op Buienradar. Dit kun je doen, terwijl je kijkt hoe warm het die dag wordt. Als je dit iedere ochtend even doet, weet je welke zonuitrusting je die dag moet aantrekken en meenemen. Soms is de temperatuur laag, bijvoorbeeld aan het strand met een lekker windje van de zee, maar is de zonkracht toch hoog en verbrand je voordat je je er bewust van bent.
De mate van zonkracht hangt samen met de bewolking. Met bewolking is de zonkracht lager dan zonder bewolking. Het KNMI toont hierin duidelijk het onderscheid. Maar dit betekent niet dat wolken automatisch de zonkracht drastisch verlagen. Er is nog steeds zonkracht met bewolking. Wolken laten 80 procent van de UV-straling door. Andere factoren die de zonkracht beïnvloeden zijn de mate van stof en vocht in de atmosfeer en in de ozonlaag.
Wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?
Je bent niet de enige als je dit verschil niet kent. 73 procent van de Nederlanders heeft geen flauw idee wat het verschil is tussen UVA- en UVB-straling. UVA-straling zorgt voor huidveroudering. Het is gemakkelijk te onthouden met het volgende ezelsbruggetje: De ‘A’ in UVA-straling voor ‘aging’. UVB-straling veroorzaakt verbranding van de huid. ‘B’ voor ‘burning’. Wist je dat UVA-straling ook achter glas schade kan toebrengen aan de huid? Het is dus belangrijk om jezelf en je kinderen ook goed te beschermen tegen de zon als jullie bijvoorbeeld in de auto of trein zitten.
Is er bij een hogere temperatuur een hogere zonkracht?
Nee, dit hangt niet per se met elkaar samen. De hoogte van de zonkracht hangt af van hoeveel UV-straling de aarde bereikt. Het kan best heel warm zijn, terwijl er een lage zonkracht is. Bijvoorbeeld als er veel bewolking is of als de zon onder een bepaalde hoek de aarde bestraalt.
Wat zijn de gevolgen van verbranding door de zon?
Als het zonnetje in Nederland schijnt, zijn veel Nederlanders geneigd om naar buiten te rennen, hun handdoek neer te gooien of hun luxe stoel open te klappen en vol in de zon te gaan liggen zonnebaden. Op zich heel begrijpelijk, maar het is ook belangrijk om aan de gevolgen van zonverbranding te denken en dit te voorkomen. 89 procent van de Nederlanders is weleens verbrand in de zon. Het vaakst verbranden we op de schouders, daarna op de neus, vervolgens zijn de nek, de rug en het voorhoofd plekken waar we vaak verbranden. De sterkte van de zon is de afgelopen jaren groter geworden en daarom is het des te belangrijker jezelf en je kinderen goede zonbescherming te bieden.
Als je je niet goed beschermt tegen de zon kun je verbranding, een zonnesteek en zelfs een hitteberoerte oplopen. Kinderen die voor hun achttiende levensjaar verbranden door de zon lopen een ernstig verhoogd risico om later huidkanker te krijgen. Hier is 53 procent van de Nederlanders niet van op de hoogte. Huidkanker is in Nederland de meest voorkomende kankersoort. Volwassenen lopen ook een aanzienlijk verhoogd risico op huidkanker als zij verbranden door de zon. De eigenaar van UV-Fashions, Jan Willem van der Sterre weet hier alles van. Hij verloor zijn vader aan melanoomkanker, de meest agressieve vorm van huidkanker. Dat was voor hem de reden UV-Fashions in 2011 op te richten en Nederland bewust te maken van het belang van goede zonbescherming.
Recentelijk heeft hij ook zijn eigen merk JUJA opgericht. Dit merk heeft hij vernoemd naar zijn kinderen Julia en James. Jan Willem wil zijn kinderen en andere kinderen beschermen tegen schadelijke UV-straling. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat zijn merk mee versnelt naar een circulaire wereld. Daarom is de nieuwe collectie kleding van JUJA gemaakt van PET-flessen die zijn gevonden op het strand en in de oceanen. Zo bescherm je met je keuze voor UV-zwemkleding van JUJA zowel je kind als de aarde.
Een ander nadelig gevolg van verbranding door de zon is dat iedere keer dat je huid verbrandt het littekens diep in de huid aanmaakt. Wees dus liever preventief bezig en bescherm jezelf en je gezin tegen de zon. Als je verbrandt, is de schade al geleden.
Wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen de zon?
✓ Draag UV-kleding. Deze kleding blokkeert UV-straling. UV-kleding met UPF 50+ blokkeert maar liefst 98 procent van de UV-straling. Ter vergelijking: een normaal wit katoenen T-shirt heeft slechts UPF 15;
✓ Gebruik een goede zonnebrandcrème en smeer dit op de delen huid die niet bedekt zijn door UV-beschermende kleding. Wist je dat het een halfuur duurt voordat een zonnebrandcrème goed beschermt?;
✓ Draag een UV-hoed of UV-pet; ook bij het zwemmen;
✓ Draag UV-werende waterschoenen als je gaat zwemmen;
✓ Draag een zonnebril met 100 procent UV-beschermende glazen;
✓ Draag UV-werende handschoenen en een UV-werende sjaal voor je hals;
✓ Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur dan is hij op zijn felst. 50 procent van de Nederlanders zont gewoon tussen 12.00 en 15.00 uur, maar dit is geen verstandige keuze;
✓ Slechts 35 procent van de Nederlanders smeert zijn/haar kinderen altijd om de twee uur of vaker in als hij of zij aan het zonnen is.
✓ Smeer UV-lipbalsem op je lippen;
✓ Zoek de schaduw op of ga onder een UV-werende parasol zitten;
✓ Maar wat als je toch bent verbrand? Gebruik dan een vette, vochtinbrengende crème of een goede aftersun en blijf minstens drie dagen uit de zon. Als er blaren zijn, hou die dan intact.
UV-kleding is dus heel belangrijk. Uit dit artikel uit de NRC is gebleken dat groen smeren niet bestaat en dat je beter een UV-shirt aan kunt trekken. Slechts 37 procent van de Nederlanders vindt het normaal om kinderen UV-werende kleding te laten dragen. Dat is nog veel te weinig. 44 procent had nog nooit hierover nagedacht en daarbij was 72 procent niet op de hoogte was van het feit dat UV-werende kleding met UPF 50+ 98 procent van de UV-straling tegenhoudt. Het is een goedkoop en goed alternatief voor het smeren van zonnebrandcrème. UV-werende kleding isoleert en droogt snel.
Waar kan ik UV-kleding kopen?
Bij UV-Fashions, Europa’s grootste aanbieder van UV-kleding, kun je gemakkelijk online je UV-beschermende kleding kopen. UV-Fashions heeft een uitgebreide collectie UV-kleding en accessoires voor baby’s, jongens, meisjes, heren en dames. Gerenommeerde merken uit ons assortiment zijn onder andere: Coolibar, JUJA, Snapper Rock, Beach & Bandits, Molo en Ki ET LA.
Zit UV-kleding wel lekker?
Een vooroordeel over UV-kleding is dat het plakkerig en kleverig zou zijn en dat het onprettig zit gedurende warme dagen. Gelukkig denkt nog maar 12 procent van de Nederlanders dat UV-kleding niet lekker zit. UV-kleding is ademend, draagt luchtig op de huid, gaat lang mee en plakt en kleeft niet.
Dan is er nog de 10 procent die hun kinderen geen UV-kleding laat dragen, omdat ze het te duur vinden. UV-Fashions heeft enkel A-merken in haar assortiment, maar onder deze merken zijn er diverse merken die betaalbaar zijn. Kijk maar eens naar de UV-kleding van Coolibar of de UV-zonnebrillen van Babiators!.
Is UV-kleding wel trendy?
Niet alle UV-kleding, maar bij UV-Fashions vind je wel modieuze uv-kleding, want wij selecteren naast een goede uv-bescherming ook op mooie merken waarin je goed voor de dag kunt komen. Bekijk ons ruime assortiment en vind jouw ultieme uv-outfit. Draag UV-kleding en de bijbehorende UV-werende accessoires, smeer en wees zonbewust!
In de media
Persbericht Nationaal zonrapport 2022
Bronnen:
Het Nationale Zonrapport 2022