Zonneallergie voorkomen en behandelen

De zomer komt eraan! Heerlijk op je vrije dagen van het zonnetje genieten! Maar niet voor iedereen is het genieten geblazen in de zon. Zo’n 10% van de Nederlanders heeft bijvoorbeeld last van PMLE (PolyMorfe LichtEruptie), de meest voorkomende vorm van zonneallergie. Bij zonneallergie krijg je rode, pijnlijke en/of jeukende huiduitslag als je (te lang) bent blootgesteld door de zon.

Ik vind het zo bizar dat een tiende van de Nederlanders er last van heeft, maar er een gebrek aan bewustzijn en heldere informatie is over hoe je zonneallergie het beste kunt voorkomen en behandelen. Het beste is natuurlijk het voorkomen van zonneallergie. Niemand zit op die pijnlijke, jeukende bultjes te wachten. Er is een eenvoudige oplossing voor, namelijk: UV-kleding. Dit soort kleding blokkeert de UVA- en UVB-straling van de zon grotendeels waardoor deze de huid niet bereikt. Neem eens een kijkje bij UV-Fashions bij de: UV-kleding voor baby's, kinderen, dames en heren.

In dit artikel zal ik meer uitleggen over UV-kleding en over andere vragen rondom zonneallergie:

  • Wat is zonneallergie?
  • Hoe kun je zonneallergie voorkomen?
  • Hoe ontstaat zonneallergie?
  • Hoe kun je zonneallergie symptomen behandelen?

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is huiduitslag dat optreedt bij blootstelling aan de zon. Na blootstelling aan UV-stralen ontstaan er rode, pijnlijke en/of jeukende plekken op je huid, vaak inclusief blaartjes of blaasjes. Meestal treden klachten op na zo’n 6-8 uur na blootstelling aan de zon, maar de klachten kunnen ook eerder of later optreden. Zonneallergie komt het meeste voor op de achterkant van de hand, ellebogen en de wreef van de voet, maar kunnen ook optreden op andere lichaamsdelen. Zonneallergie op de benen en op de borst komt bijvoorbeeld ook vrij vaak voor. Na een paar dagen verdwijnen de rode plekken vaak vanzelf en zie je er niets meer van.

Zonneallergie PMLE op borst

Hoe kun je zonneallergie voorkomen?

1. Draag UV-beschermende kleding samen met goede zonnebrandmiddel

Heb je erg last van zonneallergie?

Dan kun je het beste zoveel mogelijk uit de felle zon blijven, vooral tussen 12.00 en 15.00 uur.

Ga je toch de zon in?

Draag dan UV-beschermende kleding en smeer onbedekte lichaamsdelen in met zonnebrandcrème met UVA- en UVB-filter en zonder extra stoffen zoals parfum en alcohol.

Met de combinatie UV-kleding + zonnebrandcrème krijg je de optimale bescherming tegen de zon en kun je het beste zonneallergie voorkomen. UV-strandkleding ademt en houdt de huid koel en UV-zwemkleding is volledig bestand tegen water. Zo kun je nog steeds van het strand en van het water genieten, zelfs met een zonneallergie!