Zonneallergie voorkomen en behandelen

De zomer komt eraan! Heerlijk op je vrije dagen van het zonnetje genieten! Maar niet voor iedereen is het genieten geblazen in de zon. Zo’n 10% van de Nederlanders heeft bijvoorbeeld last van PMLE (PolyMorfe LichtEruptie), de meest voorkomende vorm van zonneallergie. Bij zonneallergie krijg je rode, pijnlijke en/of jeukende huiduitslag als je (te lang) bent blootgesteld door de zon.

Ik vind het zo bizar dat een tiende van de Nederlanders er last van heeft, maar er een gebrek aan bewustzijn en heldere informatie is over hoe je zonneallergie het beste kunt voorkomen en behandelen. Het beste is natuurlijk het voorkomen van zonneallergie. Niemand zit op die pijnlijke, jeukende bultjes te wachten. Er is een eenvoudige oplossing voor, namelijk: UV-kleding. Dit soort kleding blokkeert de UVA- en UVB-straling van de zon grotendeels waardoor deze de huid niet bereikt. Neem eens een kijkje bij UV-Fashions bij de: UV-kleding voor baby's, kinderen, dames en heren.

In dit artikel zal ik meer uitleggen over UV-kleding en over andere vragen rondom zonneallergie:

  • Wat is zonneallergie?
  • Hoe kun je zonneallergie voorkomen?
  • Hoe ontstaat zonneallergie?
  • Hoe kun je zonneallergie symptomen behandelen?

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is huiduitslag dat optreedt bij blootstelling aan de zon. Na blootstelling aan UV-stralen ontstaan er rode, pijnlijke en/of jeukende plekken op je huid, vaak inclusief blaartjes of blaasjes. Meestal treden klachten op na zo’n 6-8 uur na blootstelling aan de zon, maar de klachten kunnen ook eerder of later optreden. Zonneallergie komt het meeste voor op de achterkant van de hand, ellebogen en de wreef van de voet, maar kunnen ook optreden op andere lichaamsdelen. Zonneallergie op de benen en op de borst komt bijvoorbeeld ook vrij vaak voor. Na een paar dagen verdwijnen de rode plekken vaak vanzelf en zie je er niets meer van.

Zonneallergie PMLE op borst

Hoe kun je zonneallergie voorkomen?

1. Draag UV-beschermende kleding samen met goede zonnebrandmiddel

Heb je erg last van zonneallergie?

Dan kun je het beste zoveel mogelijk uit de felle zon blijven, vooral tussen 12.00 en 15.00 uur.

Ga je toch de zon in?

Draag dan UV-beschermende kleding en smeer onbedekte lichaamsdelen in met zonnebrandcrème met UVA- en UVB-filter en zonder extra stoffen zoals parfum en alcohol.

Met de combinatie UV-kleding + zonnebrandcrème krijg je de optimale bescherming tegen de zon en kun je het beste zonneallergie voorkomen. UV-strandkleding ademt en houdt de huid koel en UV-zwemkleding is volledig bestand tegen water. Zo kun je nog steeds van het strand en van het water genieten, zelfs met een zonneallergie!

 

Er zijn ook manieren waarop je de huid zelf weerbaarder kunt maken tegen zonnestralen. Natuurlijk is dit minder effectief dan het dragen van UV-kleding en zal je op deze manier nooit zonneallergie 100% kunnen voorkomen.

2. Supplementen en andere pillen

Net als dat er stoffen zijn die je huid gevoeliger maken voor de zon, zijn er ook stoffen die de huid minder gevoeliger voor de zon maken. Zo verminderen Omega-3 vetzuren (uit vis) en Omega 6-vetzuren (uit plantaardige oliën, eieren, vlees en vis) de ontstekingsreacties in de huid. Om direct deze vetzuren binnen te krijgen, kun je Omega 3- en 6-supplementen innemen in combinatie met antioxidanten. Ook Bètacaroteen pillen (pro vitamine A) kunnen helpen. Caroteen is een stof die de omzet van melanine in pigment bevordert en pigment werkt als een filter die je huid beschermt tegen de zon. Caroteen komt tevens ook voor in wortels, mango’s, mandarijnen, bladgroente en koolsoorten. Er zijn ook een aantal homeopathische middelen die populair zijn zoals Urtizon Complex korrels. Deze korrels kunnen de symptomen bij een zonneallergie verlichten.  

3. Lichttherapie

Verder kun je de huid steeds meer laten wennen aan de zon. Zo kun je zelf een schema maken en iedere dag steeds een paar minuten langer je huid blootstellen aan de zon. Dit is een erg natuurlijke behandeling om zonneallergie op een later moment te voorkomen. Je kunt ook gebruik maken van lichttherapie en jezelf blootstellen aan een kunstmatig lichtbron. Je kunt naar een ziekenhuis of ander instituut gaan, maar je kunt tegenwoordig ook zelf speciale lichttherapielampen kopen voor rond de 100-250 euro. Verder kun je ook naar een zonnebank gaan en daar vragen naar lichttherapie. Zo kun je mogelijk later een zonneallergie voorkomen door naar een zonnestudio voor lichttherapie te gaan.

 Licht therapie

Hoe ontstaat zonneallergie?

De medische wereld is er nog steeds niet helemaal over uit hoe zonneallergie zich precies ontwikkelt, maar UV-stralen worden in ieder geval gezien als de voornaamste boosdoener. UV-stralen brengen namelijk veranderingen aan op de huid, wat normaal resulteert in huidverkleuring en veroudering. Alleen herkent het lichaam deze veranderingen soms niet. Ons immuunsysteem denkt dan dat een virus of bacterie het lichaam binnendringt en valt de huid aan. Er wordt gedacht dat deze auto-immuunreactie uiteindelijk de uitslag veroorzaakt. Als je lichaam op een dergelijke manier reageert op zonlicht, wordt gesproken over lichtgevoeligheid. Bepaalde huidverzorgingsproducten (lotions, parfum) en bepaalde medicijnen en antibiotica kunnen de huid extra lichtgevoelig maken.

 Zonnestralen

Hoe kun je zonneallergiesymptomen behandelen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan behandelen, maar soms wil je gewoon zo snel mogelijk van die pijnlijke, jeukende rode plekken af. Wat te doen tegen die vervelende zonneallergiebultjes? Hieronder een kort overzicht van zonneallergiemedicijnen die je kunt krijgen om de symptomen te behandelen:

  • Antihistaminicum pillen tegen netelroos
  • Hydracortison zalf om zonneallergie jeuk te verminderen
  • Zinkoxide voor op de huid
  • Calamine Lotion
  • Menthol talkpoeder

Hydracortison zalf kun je met 1% aandeel van de effectieve stof, verkrijgen bij de apotheek. Als je een sterkere zalf nodig hebt, moet je een recept krijgen bij de huisarts.

 

Rode vlekken door zonneallergie

 

Tips van oma

Naast de besproken middelen om zonneallergie te voorkomen en tegen te gaan, zijn er ook een aantal huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die tegen zonneallergie kunnen helpen. Dergelijke tips worden ook wel oma-tips genoemd. Zo wordt er bijvoorbeeld aangeraden om komkommer te gebruiken om de huid verkoeling te geven en de jeuk te verminderen. Een andere oma tip om snel van je rode vlekken af te komen is om een verzorgende gel voor insectenbeten en kwallenbeten op de rode plekken te smeren. Een laatste tip om zonneallergie tegen te gaan is om calciumtabletten te gebruiken. In Duitsland wordt vaak een calciuminjectie of calciumtabletten voorgeschreven door de huisarts om zonneallergie tegen te gaan, maar in Nederland komt dit bijna nooit voor.